| Tytuł: | Duszności, kołatanie serca, ból w mostku i pod sercem a nerwica |
| Autor: | Igor 8.3.2011, 09:51 |
| Witam wszystkich. Mam na imię Igor i mam 17 lat . Wszystko zaczęło się od tego, że któregoś wieczoru zrobiło mi się strasznie duszno a serce zaczęło bić jak szalone. WYdawało mi się, że zaraz przewrócę się, ale jednocześnie miałem tyle energii, że miałbym siłę biec przez dłuższy czas... po jakiejś godzinie przeszło przez jakiś miesiąc wszystko było ok. Jednak teraz znowu mam takie coś. Tylko, że teraz codziennie serce bije mi jak jakieś szalone, często robi mi duszno.... Miałem robione badanie ekg i wyszło, że wszystko jest ok. Lekarz przepisał mi magnez i powiedział, że może to być nerwica. Muszę jeszcze dodać, że podaniu dna oka wyszło mi, że mam nadciśnienie I-go xxx odczuwam też dziwne bóle po lewej stronie ciała. Czy to naprawdę jest nerwica, czy tez jakaś inna choroba? | |
| Autor: | Yuuki 8.3.2011, 15:19 |
| Obecnie w klasyfikacji medycznej nie występuje takie zaburzenie nerwica. Można to nazwać zaburzeniami somatycznymi. Musisz iść do kardiologa. Jeżeli wykluczy on uszkodzenie serca, to może być to zaburzenie funkcjonalne. | |
| Autor: | Kawka 9.3.2011, 08:53 |
| Nie jestem lekarzem ale na moje oko jest to nerwica lękowa. Proponuję iść do lekarza pierwszego kontaktu a on może dalej skieruje do kardiologa lub do psychologa. Z tym niestety trzeba walczyć i to dobrze trzymaj się Igor i myśl pozytywnie a zobaczysz, że wkrótce będzie lepiej:) | |
| Autor: | KAT 9.3.2011, 15:07 |
| Możliwe, że jest to nerwica. Musisz to jednak potwierdzić u lekarza. Jeśli będziesz odczuwać jakieś bóle to możesz wziąć jakieś leki przeciwbólowe, np. pyralginę. | |
| Autor: | Malwina 10.3.2011, 08:22 |
| Cóż takie objawy pasują do wielu schorzeń, więc musisz zgłosić się do lekarza. Możliwe, że jest to nerwica, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że to jakaś inna poważna choroba serca. | |
| Autor: | EMil 10.3.2011, 11:51 |
| Idź do kardiologa i zrób odpowiednie badania. Przez Internet nikt nie poda Ci właściwej diagnozy do Twoich objawów. | |

O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas, gdy osiąga ono wartość 140 mmHg (i powyżej) – ciśnienie skurczowei ok. 90 mmHg (i więcej) – ciśnienie rozkurczowe. W tętnicach płynie wówczas krew pod większym naporem.
Rytm serca
Rytm i siła bicia serca są dwojako regulowane. Pierwszym elementem ich regulacji są główne nerwy, które pracują automatycznie, dzięki czemu sprawiają, że serce pracuje z odpowiednią prędkością, nawet w czasie snu. Drugą metodą kontrolowania pracy serca jest wykorzystywanie hormonów przenoszonych przez układ krwionośny.